Cserépmadár Szállás

9946 Velemér, Fő utca 7.
Telefon: +36 20 534 2780
E-mail: foglalas@cserepmadar.hu
3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező,
hatalmas kert erdő és patak között
2 hétre elegendő őrségi túraterv

Belsoszoba Kicsi(4 ágy, külön fürdőszoba, konyhahasználat)

A szobanév arra utal, hogy ez a ház nyugati szobája (a belső szó errefelé „nyugat” jelentésű, talán mert nyugatra van a gyepüként szolgáló erdő belseje). A Belső szoba egyúttal a porta és a szer belsejéhez, a szer közepét kijelölő kúthoz is közel esett.

A szoba ablakai kétszer is ki lettek cserélve. Az eredeti utcai ablakokat valamikor a 60-as években áthelyezték az előszoba déli falába, az akkor divatba jött nagy ablakok utánzására (egy eredeti kódisállás oszlopainak a helyére).

A szoba felszereltsége:
- 4 db ágy, mindegyik mellett éjjeli szekrény vagy lerakó és olvasólámpa
- szekrény vállfákkal
- fogas
- ingyenes wi-fi internetkapcsolat
- LCD tévé
- asztal 4 székkel
- antiallergén párnák és paplan, hogy az éjszaka ne a tüsszögésről szóljon
- légkondícionálás (hűtő-fűtő klíma)
- különálló, kizárólagos használatú fürdőszoba

A szoba - csakúgy, mint a teljes Cserépmadár Szállás - nem dohányzó. A szoba összes fényforrása energiatakarékos.

A szobában lévő asztal különleges családi darab. Megmaradt az épület helyreállításakor is, amikor a ház mintegy másfél éven át lakatlan, őrizetlen és ajtók hiányában lezárhatatlan volt. A kőművesek ezen egyenesítették ki a görbe szegeket, de az sem ártott neki. Lapja – ma már nem szokásos vastagságával és csapolásaival – a középkori asztalok stílusát idézi. Eredetileg az asztal felülete rusztikusabb volt, a restaurálás során kötött kompromisszumok eredményeként azonban ebből valamennyi le lett csiszolva. A lábai is eredetiek, pedig kb. kétszáz évig álltak egy földes padlójú házban, Gersekaráton. A teljesen elkorhadt merevítődeszkákat és lábvégeket, meg az elveszett fiókot azonban újra kellett cserélni. Felső fiókja eredetileg családi páncélszekrényként szolgált.

Az asztal méltó párja az a két szőttes asztalterítő, amelyet ma ágyterítőként használunk. A családi hagyomány alapján elmúlt száz éves. A közelmúltig mindig a szekrényekben tartották, s csak ünnepeken terítették fel az asztalra.

A szőtt és horgolt erdélyi ágyterítőket erdélyiektől vettük. Az egyiket eladó fiatalasszony elsírta magát, amikor anyagi okok miatt meg kellett válnia a nagyszüleitől örökölt gyönyörű darabtól.
Az éjjeliszekrények eredeti gazdáját a kuláküldözések idején agyonverték. A ládát, a faldeszkákat, a fali polcokat és a függönyakasztókat a házigazda festette és faragta a nyári néprajzi táborok egyikén.

A belső szoba képei

 

Foglalás