Cserépmadár Szállás

9946 Velemér, Fő utca 7.
Telefon: +36 20 534 2780
E-mail: foglalas@cserepmadar.hu
3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező,
hatalmas kert erdő és patak között
2 hétre elegendő őrségi túraterv

A sok őrségi és őrségközeli látnivalót többféleképpen lehet csoportosítani. E cikkben településenként soroljuk fel őket, hogy az egyes falvakon átutazó felmérhesse, mi rejtőzik a közelében. Ha az autós a 8-as úton közeledik az Őrség felé, ez a tábla fogadja Körmend után, Csákánydoroszló előtt; a veleméri templom és a magyarszombatfai fazekasház látható rajta; a tábla készítői nyílván ezt a két nevezetességet tartották az Őrségre legjobban jellemzőnek, vagy az Őrség legfontosabb látványosságának; a dolog azért érdekes, mert egyik sem a mostanában "történelmi Őrség " néven emlegetett (egykor szalaőrök vidékének nevezett), Őriszentpéter központú területen van, hanem a Belső Őrség nek nevezett gyönyörű völgyben.

Nem mindig érünk rá keresgélni az esetenként kevéssé célirányos tájleírásokban a bennünket érdeklő látnivalókat. Itt témánként csoportosítva kapjuk meg az Őrség nevezetességeit. Az őrségi látnivalók sorát témák szerint csoportosítva tekintheti át ezen a lapon. A felsorolás nem lehet teljes, mert a saját erőnk véges, a neten pedig még nincs elegendő adat, vagy azt nem ismerjük eléggé. Azonban néhány alapvető kérdésre így is könnyen választ tudunk adni a falusi turizmus célpontjait értékelő vendégeknek. Például arra, hogy lehet-e az Őrségben termálstrandra járni, vannak-e itt múzeumok, műemlékek és jó éttermek stb.

Az Őrségben és környékén sok kitűnő étterem van. Az ár alacsony, az adag bőséges, az étel friss és ízletes. Az alábbi éttermeket jól ismerem és őszintén ajánlom. Ha az őrségi látnivalókat sorra járó vendég megéhezik, nem kell messzire mennie. Az alábbi éttermek némelyike 5-10 adag megrendelése esetén az ételt házhoz szállítja (megterít és elmosogat - mindezt az étlapon szereplő árak ellenében) és az étel elfogyasztható a képen látható veleméri Cserépmadár szállás étkezőjében is (egy ebéd, vagy vacsora átlagos ára kb. 1500 Ft - a kiválasztott ételtől függően).

Kánikulában víz mellett érdemes nyaralni. Egy-egy képpel bemutatjuk az Őrség szinte ismeretlen tavait, hogy a falusi turizmus szerelmesei megfelelő döntést hozhassanak az őrségi szálláshelyek értékelésekor. Az ismertető a veleméri Csinyálóház és a Cserépmadár szállás lakói számára készült, ezért adjuk meg a tavak Belső Őrségtől mért távolságát.

Az osztrák turisztikai lapok már termálháromszögként emlegetik az magyar-szlovén-osztrák hármashatárt (a három országhoz tartozó Őrvidéket) a sok kitűnő melegvizes és gyógyfürdője miatt. Ideje, hogy az Őrségbe látogató vendégeink is megismerjék és kihasználják ezt az értékes helyzeti előnyünket. A szűkebb értelemben vett Őrség területén ugyan - a tervek ellenére - nincs még termálstrand, de autóval könnyen elérhető néhány kitűnő környékbeli melegvizes medence. Ezeket vesszük sorra és ajánljuk a Belső Őrség látogatóinak, közte a Cserépmadár szállás és a Csinyálóház vendégeinek.