Cserépmadár Szállás

9946 Velemér, Fő utca 7.
Telefon: +36 20 534 2780
E-mail: foglalas@cserepmadar.hu
3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező,
hatalmas kert erdő és patak között
2 hétre elegendő őrségi túraterv

(4 ágy, külön fürdőszoba, konyhahasználat)

Kamraszoba KicsiEz a sajátos hangulatú, kedves szoba eredetileg kamrának épült, valamikor az első világháború előtt, az épület egyik bővítésekor. A ház felújításának kezdetén a gabonáshombárok még az ajtó melletti falnál álltak. A helyiségbe azonban nem lehetett belépni, mert az eredeti fagerendás padlófödém közepe leszakadt a pincébe. Az új födém már betongerendával épült.

A szoba felszereltsége:

  • 4 db ágy, mindegyik mellett éjjeli szekrény vagy lerakó és olvasólámpa
  • szekrény vállfákkal
  • fogas
  • piperetükör
  • ingyenes wi-fi internetkapcsolat
  • LCD tévé
  • asztal 2 székkel
  • antiallergén párnák és paplan, hogy az éjszaka ne a tüsszögésről szóljon
  • légkondícionálás (hűtő-fűtő klíma)
  • különálló, kizárólagos használatú fürdőszoba

A Kamra szoba - összhangban a Cserépmadár Szállással - nem dohányzó. A szobában lévő fényforrások mindegyike energiatakarékos.

Az ötvenes években még e kamrában dolgozott Gyenese Gyula népi fafaragóművész, akinek három faragványa a folyosón, egy képkerete pedig e szobában látható.

A padlásfödém eredeti, az ajtótól legtávolabb lévő gerendája tölgyfából készült bárdolással. Ide minden bizonnyal másodlagosan lett beépítve, eredetileg már kiszolgálhatott egy-két házat. Ez a legősibb technikával készült és leginkább időtálló gerenda a házban, két-háromszáz éves is lehet, s akár még további ezer évig is szolgálhat.

Az ajtóval szemközti falnál álló faragott betétes ágyat talán Gyenese Gyula fafaragó készítette. A másik három ágy és a szekrény Gödörházáról származik, eredeti gazdájukat a kuláküdözések során agyonverték. Az ágyak cseresznye- és tölgyfából készültek, csak az egyetlen kétméteres ágy új oldaldeszkája van égerből. A régi őrségi ágyak hossza csak 160-170 cm volt, s a néprajzosok szerint ülve aludtak bennük (ilyen ágyak maradéka látható a Sindümúzeumban). Ezeket a régi ágyakat 180-200 cm hosszúra alakítottuk.

A két ablaktok és az ajtó eredeti, a küszöb, az ablakok könyöklője meg szárnya azonban új. A régi könyöklők öt centiméter vastag tölgyfalapból voltak kifaragva.

A ház eredeti berendezéséből ma is használt egyetlen „bútor” az ajtó melletti archaikus szépségű fogas. A többi bútort az átalakítást megelőzően itt élt utolsó tulajdonos gondosan fröccsre cserélte. A faldeszkákat, a függönyakasztókat és a polcokat a házigazda készítette a nyári néprajzi táborokon.

A kamraszoba képei

 

Foglalás