Cserépmadár Szállás

9946 Velemér, Fő utca 7.
Telefon: +36 20 534 2780
E-mail: foglalas@cserepmadar.hu
3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező,
hatalmas kert erdő és patak között
2 hétre elegendő őrségi túraterv

Kulsoszoba Kicsi(3 ágy, külön fürdőszoba, konyhahasználat)

A „külső” szoba hagyományos elnevezése arra utal, hogy a ház eredeti két szobája közül ez volt a keleti, mert a „külső” irány errefelé a „kelet”-et jelenti. Ma ez a ház legkisebb szobája, amely azonos méretű (5 * 4 méteres) volt a többi helyiségével. 

A ház korszerűsítésekor a szoba területe csökkent, mert az egykori borospincében fürdőszobákat kellett kialakítani s a fürdőszobába vezető lépcső helyét ebből a szobából vettük el.

A szoba felszereltsége:

  • 3 db ágy, mindegyik mellett éjjeli szekrény vagy lerakó és olvasólámpa
  • szekrény vállfákkal
  • fogas
  • piperetükör
  • ingyenes wi-fi internetkapcsolat
  • LCD tévé
  • asztal székekkel
  • antiallergén párnák és paplan, hogy az éjszaka ne a tüsszögésről szóljon
  • a fürdőszobában masszázs-zuhanyfej a maximális felfrissülésért
  • különálló, kizárólagos használatú fürdőszoba

A Külső szoba - összhangban a Cserépmadár Szállás többi helységével - nem dohányzó. A szoba fényforrásai energiatakarékosak.

A területveszteség kárpótlásául ebben a szobában helyeztük el a két legérdekesebb ágyat, amely a háziasszony nagyanyjáé volt Gersekaráton, valamikor a századfordulón. Ezek egymáshoz hasonlóak, de nem pontosan azonosak. A restaurálást (a lábak javítását) végző asztalos szerint nyilvánvaló, hogy az egyiket a másik mintájára készítették, de nem ugyanolyan anyagokból (pl. a deszkák vastagsága is eltérő). A néprajzosok szerint a vasi parasztházakban eleinte csak egyetlen ágy volt, abban aludt a gazda és a felesége. A család többi tagja ott szenderedett el, ahol tudott: lócán, sutban, az istállóban stb. Ez a két ágy talán azt a pillanatot idézi, amikor a család anyagi erejének gyarapodásával az ágyak száma is növekedésnek indult, vagy ha a férjhez adott leány hozományához tartozó ágyhoz hasonlót készítettek az ifjú férj, vagy a gyerekek számára. A szobában található harmadik ágy Gödörházáról került ide.

A szoba mennyezete fekete, mert füstöléssel tartósították. Ma sincs benne szú.

A szekrény Gödörházára készült, első gazdáját a kuláküldözések idején agyonverték. A szorgalmas és becsületes embert mindenki szerette, de a szűk családján kívül senki sem merte kikísérni az utolsó útjára. A szekrény ajtajának belső oldalán családi feljegyzések találhatók. Régen a szekrényajtó, vagy a biblia borítójának belső oldala szolgált naplóként és családi krónikaként, oda jegyezték fel a legfontosabb eseményeket: gyermek születését, disznó vásárlását stb.

A két fogast, a polcokat és a függönyakasztókat a házigazda készítette szilva-, fenyő- és vadcseresznyefából a nyári néprajzi táborokon. A faanyagot veleméri szomszédok adták hozzá a tüzelőnek kivágott fák anyagából. A szilvafák az egykori, ma már elpusztult porták gyümölcsöskertjeinek maradékai voltak.

A külső szoba képei

 

Foglalás